Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Με επιτυχία έγινε η συνάντηση της Δωρικής Αδελφοτητας στο Ευπάλιο για το CLID/LEADER

Στο πάνελ από αριστερά: Γιάννης Μπαλατσούρας, Γιώργος Καλαντζής, κ. Γιώργος Καπεντζώνης (Δήμαρχος Δωρίδας), Μιχάλης Δρίτσας και Δημήτριος Μπέσκος. Ο κ. Χρήστος Γάτος στο βήμα παρουσιάζει το CLLD / LEADER.
Πολύ υψηλή προσέλευση σημείωσε και η 3η ενημερωτική συνάντηση με θέμα τις αναπτυξιακές δυνατότητες που παρέχει το νέο Πρόγραμμα CLLD/ LEADER του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Δωρίδος στο Ευπάλιο, με πρωτοβουλία της Δωρικής Αδελφότητας σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδος και την Αναπτυξιακή Φωκική Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ.

Η ενημερωτική συνάντηση έγινε σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της Δωρικής Αδελφότητας για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του τόπου μας, βάσει του άρθρου 2 παρ. 3 του Συλλόγου όπου ανάμεσα στους κοινωφελείς σκοπούς της περιλαμβάνεται η ανιδιοτελής αρωγή της Αδελφότητος προς την Επαρχία Δωρίδας. Για το σκοπό αυτό η Δωρική Αδελφότητα έχει συγκροτήσει ειδική Επιτροπή αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ευρύτερων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών,

ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΟΥ:

  • Μιχάλης Δρίτσας, Αντιπρόεδρος Δωρικής Αδελφότητας, Ανώτερο Στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
  • Γιάννης Μπαλατσούρας, Πρόεδρος Δωρικής Αδελφότητας, τ. Πρόεδρος Επαγγελματιών Επισιστισμού Ελλάδος και νυν εκπρόσωπος ΓΣΕΒΕΕ στην ΕΕ.
  • Γιώργος Καλαντζής, τ. Καθηγητής Φυσικός, μέλος Δ.Α., πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Ευπαλίου, συνεπικουρούμενοι από τους: 
  • Χρήστος Κρικέλας, μέλος Δ.Σ. Δωρικής Αδελφότητας, Αγροτο-οικονομολόγος.
  • Δημήτριος Μπέσκος, μέλος Δ.Σ. Δωρικής Αδελφότητας, Υπεύθυνο θεμάτων Πολιτισμού & Νεολαίας.

Την συνάντηση τίμησαν ο Πρωτοσύγκελος Φωκίδος Πατέρας Νεκτάριος Μουλατσιώτης από την Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ του Τρικόρφου Φωκίδος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δωρίδος κ. Κωνσταντίνος Φλετούρης και κ. Χαράλαμπος Φάκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι τοπικών Συλλόγων και Κοινοτήτων της Δωρίδας, ο κ. Δημήτρης Μπέσκος, Υπεύθυνος Πολιτισμού και Νεολαίας της Δωρικής Αδελφότητας και πολλοί κάτοικοι από όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής.

Στη εισαγωγή από τον Πρόεδρο της Δωρικής Αδελφότητας κ. Γιάννη Μπαλατσούρα και τον Δήμαρχο 
κ. Γιώργο Καπεντζώνη, τονίστηκε η σημαντική ευκαιρία που προσφέρεται από το πρόγραμμα χωρίς να πρέπει να θεωρηθεί πανάκεια για όλα τα θέματα που απασχολούν τη Δωρίδα, καθώς και η σημασία της ενεργούς συμμετοχής και της συνεργασίας των Δωριέων, ως σύλλογοι, ως κοινότητες και ως ιδιώτες επενδυτές. 

Στην συνάντηση είχε προσκληθεί ως κεντρικός εισηγητής ο κ. Χρήστος Γάτος, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Φωκικής Α.Α.Ε-ΟΤΑ (ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε) ο οποίος παραβρέθηκε μαζί με την συνεργάτιδά του κ. Πηνελόπη Πατρινού, Πολιτικό Μηχανικό, στέλεχος της ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε. 

Ο κ. Χρήστος Γάτος κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε διεξοδικά στις παρακάτω θεματικές ενότητες που αφορούν το νέο “LEADER”:

  • Στην πρόθεση εφαρμογής του νέου προγράμματος CLLD/LEADER από την ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε για τέταρτη κατά σειρά προγραμματική περίοδο στην Φωκίδα καθώς και στην τεχνογνωσία – εμπειρία που διαθέτει ο φορέας για την υλοποίησή του μετά από τρείς διαδοχικές εφαρμογές (LEADER II, LEADER + και Προσέγγιση LEADER) στην περιοχή της Φωκίδας.
  • Στο εταιρικό σχήμα, στα επίπεδα λήψης των αποφάσεων και στην λειτουργία του φορέα, παράγοντες οι οποίοι εξετάζονται και αξιολογούνται ως προς την απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα – συμμετοχικότητα των φορέων της περιοχής στο εταιρικό σχήμα του φορέα,  καταδεικνύοντας  την επιλεξιμότητά του ως φορέα υλοποίησης. 
  • Στην χωροθέτηση εφαρμογής του προγράμματος και στον καθορισμό της περιοχής παρέμβασης  του με βάση τα πληθυσμιακά και άλλα κριτήρια που θέτει το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, καλύπτοντας πλέον το σύνολο της Φωκίδας
  • Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος και στην απαιτούμενη από «κάτω προς τα πάνω προσέγγιση» σε ό,τι αφορά τις βασικές κατευθύνσεις αλλά και τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις που θα ληφθούν υπόψη με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά της περιοχής (SWOT Ανάλυση), κατά τον στρατηγικό σχεδιασμό και την επιλογή των κατάλληλων δράσεων για  την τοπική ανάπτυξη της περιοχής. 
  • Στις προϋποθέσεις για την επιλεξιμότητα προτάσεων ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρα, τα χρηματοδοτικά στοιχεία (προϋπολογισμοί έργων, ποσοστά επιδότησης, ίδια συμμετοχή κ.λπ).
  • Στον ολοκληρωμένο χαρακτήρα που απαιτείται να έχει το τοπικό πρόγραμμα στην εφαρμογή του με την επιλογή δράσεων προώθησης της δικτύωσης, των συνεργασιών διατοπικού /διακρατικού χαρακτήρα, εκτός των κύριων δράσεων που έχουν σχέση με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών, ενίσχυση της απασχόλησης, προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναβάθμιση των υποδομών μικρής κλίμακας κ.λπ.  
  • Στις διαδικασίες υλοποίησης των έργων – επενδυτικών σχεδίων από τους εν δυνάμει δικαιούχους του προγράμματος και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων (ΥΠΑΑΤ, ΠΕ.ΣΤ.Ε, ΟΤΔ κ.λπ).
  • Στο ότι κατά την κατάρτιση της πρότασης του τοπικού προγράμματος πρέπει να ληφθεί υπόψη η συνέργεια και η συμπληρωματικότητα του με άλλα μέτρα του ΠΑΑ καθώς και με άλλα τοπικά, περιφερειακά και τομεακά προγράμματα που θα εφαρμοστούν κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, με σκοπό την αποφυγή κατασπατάλησης των πόρων και την επίτευξη της μέγιστης κατά το δυνατόν ωφελιμότητάς τους.
  • Στο ότι η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος αποτελεί μεταξύ άλλων ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο και μια ευκαιρία για να ξεπεράσουμε την δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Στην συνέχεια και κατόπιν της αναλυτικής εισήγησης του κ. Χρήστου Γάτου σε ό,τι αφορά το πλαίσιο εφαρμογής του νέου προγράμματος CLLD/LEADER, τέθηκαν σε αυτόν και την συνεργάτιδά του αρκετές ερωτήσεις από τους παραβρισκόμενους και δόθηκαν οι ανάλογες απαντήσεις. 

Στην συνέχεια η Δωρική Aδελφότητα και η ομάδα έργου που έχει συσταθεί με επικεφαλής τον κ. Μιχάλη Δρίτσα και τον κ. Γιώργο Καλαντζή, παρουσίασαν στους εκπροσώπους της ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε και στους συμμετέχοντες ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων – παρεμβάσεων ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό του τοπικού προγράμματος προκειμένου να τύχουν ενίσχυσης. 

Θετικό αντίκτυπο είχε η παρουσίαση – κατάθεση προτάσεων από το νεοσυσταθέν «ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΜΠΟΥ – ΠΑΛΑΙΟΞΑΡΙΟΥ – ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑΣ – ΤΕΙΧΙΟΥ -ΦΙΛΟΘΕΗΣ» της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου του Δήμου Δωρίδος που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό. Επιπλέον διανεμήθηκαν ειδικά ερωτηματολόγια που έχει καταρτίσει η ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε. για να συμπληρωθούν από τους ενδιαφερόμενους με προτάσεις-έργα που θα ήθελαν να υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος και τα οποία θα λάβει υπόψη της η ΟΤΔ της ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε κατά τον σχεδιασμό του τοπικού προγράμματος. 

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί – καταγραφεί άνω των 30 προτάσεων για Δημόσια Έργα και αντίστοιχα, άνω των 10, για ιδιωτικές επενδύσεις.

Ακολούθησε δημιουργική συζήτηση και γόνιμος διάλογος επί των ανωτέρω προτάσεων καθώς και νέων.

Στη συνάντηση διανεμήθηκε το ερωτηματολόγιο το οποίο επισυνάπτεται (ΕΔΩ). Αφού συμπληρωθεί, μπορεί να αποσταλεί στη ΔΩΡΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση dorikiadelfotits@gmail.com και εν συνεχεία θα προωθηθεί στην ΑΝ.ΦΩ. ΑΕ. Πληροφορίες για το ερωτηματολόγιο παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες από 09:00-14:00 στο τηλ. 22653-50696 (κ. Ιωάννα Θεοχαροπούλου).

Θα πραγματοποιηθούν δύο επιπλέον συναντήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα στο Λιδωρίκι και την Ερατεινή για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.