Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ψήφισμα της Δωρικής Αδελφότητας

ΠΡΟΣ: 
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Μπακογιάννη
Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, κ. Κώστα Μίχο
Δήμαρχο Δωρίδας, κ. Γιώργο Καπεντζώνη

Σε συνέχεια της Ανοικτής Πρόσκλησης-Διαβούλευσης που απηύθυνε η Δωρική Αδελφότητα προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Βουλευτή Φωκίδας, την Αντιπεριφέρεια Φωκίδας, τον Δήμο Δωρίδας, την Αναπτυξιακή Φωκική ΑΕ, προέδρους τοπικών κοινοτήτων και συλλόγων αλλά και κάθε Δωριέα, εν όψει της ενεργοποίησης προκηρύξεων και ένταξης έργων στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, πραγματοποίησε συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους την Κυριακή, 17 Μαΐου 2015 στη Δωρική Στέγη στο Παγκράτι, έδρα της ΔΑ.

Θεωρούμε ότι, παρά τους χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων που παρουσιάζονται, θα γίνει η Δωρίδα πρότυπο, εντός και εκτός της Περιφέρειας.

Σε συνέχεια της διαβούλευσης, το ΔΣ του Συλλόγου, λαμβάνει την τιμή να σας υποβάλλει το παρακάτω ψήφισμα, αποτελούμενο από 3 μέρη:

Α. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ / ΕΠΙΤΕΛΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ
Β. ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΕΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γ. ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (ΤΑΠΤΟΚ) (COMMUNITY LED LOCAL DEVELOPMENT - CLLD)
Α. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ 

Παρέμβαση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και την Επιτελική Δομή του ΕΠ Περιβάλλον – Μεταφορές (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για να ενταχθούν:

Α.1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ, προτεινόμενοι και από την ΠΣΤΕ στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014-2025 και ειδικότερα:
o Οδικός άξονας Λαμία - Άμφισσα - Ιτέα – Αντίρριο
o Οδικός άξονας Άμφισσα – Λιδορίκι
o Οδικός άξονας Λειβαδιά - Αράχοβα - Δελφοί – Άμφισσα

Α.2 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ 
Στα κονδύλια του προγράμματος «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει προβλεφθεί η εκχώρηση στην ΠΣΤΕ για να αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς έργων περιβάλλοντος και υποδομών. Μέσα σε αυτά αιτούμαστε:
- Την επικαιροποίηση της μελέτης για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων της παραλίμνιας ζώνης του Μόρνου, τη δημοπράτηση και κατασκευή 2 νέων Βιολογικών Καθαρισμών (Λιδωρικίου και Φυλακών Μαλανδρίνου) με βάση το νέο ισχύον καθεστώς για τον Μόρνο (υπ αριθμ. οικ. 112203 ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών, Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)
- Τεχνολογική αναβάθμιση υφιστάμενων παλαιών Βιολογικών Καθαρισμών (Ερατεινής κ.ά.). 
- Συλλογή & μεταφορά & επεξεργασία λυμάτων Τριζονίων» (υπεβλήθη προς ένταξη στο ΕΠΕΡΑΑ με αρ. πρωτ. 17958/30.12.2013) 
- Αποχέτευση & επεξεργασία λυμάτων Ερατεινής – Τολοφώνας (υπεβλήθη προς ένταξη στο ΕΠΕΡΑΑ με αρ. πρωτ. 17813/30.12.2013)

Α.3. Παρέμβαση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου (Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για την Ένταξη, Δημοπράτηση και υλοποίηση του «Ταμιευτήρα Τολοφώνος στη θέση Χαρμίσκο & αρδευτικό δίκτυο», έργο προϋπολογισμού 

13 εκ. € που προβλέπει:
- Κατασκευή χωμάτινου φράγματος χωρητικότητας 2.5 εκ. m3 νερού
- Δίκτυο μεταφοράς νερού από φράγμα έως κεντρική δεξαμενή
- Κατασκευή κεντρικής δεξαμενής χωρητικότητας 1.100 m3
- Κεντρικούς αγωγούς από P.V.C μεταφοράς νερού προς Τολοφώνα, Παραλία Τολοφώνος, Άγιο Νικόλαο, Ερατεινή και Πάνορμο, μήκους 10 Km.

Β. ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΕΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι δράσεις αυτές αναλύονται στο παράρτημα σε «Επίπεδο Θεματικού Στόχου / Επενδυτικής Προτεραιότητας / Ειδικού Στόχου» και προτείνονται να παρουσιαστούν και να ενεργοποιηθούν στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας εντός του Ιουνίου που θα εγκρίνει τις πρώτες προκηρύξεις του νέου ΕΣΠΑ. Επιδίωξη είναι να μην παρουσιαστεί κενό μεταξύ των δράσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 (ολοκληρώνονται τον Δεκέμβριο του 2015) και εκείνων του ΕΣΠΑ 2014-2020, για να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι.

Οι προτεινόμενες δράσεις αφορούν:

- την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με έμφαση στους τομείς που συνδέονται με τη «Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Στερεάς Ελλάδας (Αγροδιατροφή, Μεταποίηση, Τουρισμός, Πολιτισμός) 
- την Προκήρυξη Δράσης βελτίωσης της καινοτομικής και οργανωσιακής βάσης των ΜμΕ και της ανταγωνιστικότητάς τους, μέσω της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού
- την Εξοικονόμηση Ενέργειας, την Προστασία του Δασικού Πλούτου και την Αντισεισμική Προστασία 
- Έργα διαχείρισης / ρύθμισης ρεμάτων 
- Νέους Βιολογικούς καθαρισμούς πέριξ της λίμνης του Μόρνου και αποκατάσταση του τοπίου πέριξ της λίμνης του Μόρνου με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης
- Την αναβάθμιση υφιστάμενων Βιολογικών καθαρισμών (Ερατεινής κ.ά.)
- Δίκτυα αποχέτευσης και υδροδότησης χωριών με πρόβλημα (π.χ. Καρούτες, Κόκκινος), Αναβάθμιση δικτύων, δεξαμενές πόσιμου νερού (π.χ. Μηλιά) 
- Τοπικές οδοποιίες, οι οποίες, αν και δεν είναι επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ 2014-2020, καθίστανται κατ’ εξαίρεση επιλέξιμες στο πλαίσιο προτεινόμενης χωρικής παρέμβασης ΤΑΠΤοΚ με συγκεκριμένο αναμενόμενο αποτέλεσμα (βλ. Γ),

Επιπλέον προτείνεται η άμεση προκήρυξη αντίστοιχων δράσεων που προβλέπονται στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας για:

- την αύξηση της συνολικής απασχόλησης, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης,
- την αύξηση συμμετοχής στην αγορά εργασίας των ατόμων που πλήττονται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό
- την αναβάθμιση και διεύρυνση του δικτύου κοινωνικών υποδομών (π.χ. Βοήθεια στο σπίτι) και των υποδομών υγείας (Κέντρα Υγείας)
- τη βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης

Γ. ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (ΤΑΠΤοΚ) (COMMUNITY LED LOCAL DEVELOPMENT - CLLD)

Όπως γνωρίζετε, τα CLLD αποτελούν τη μετεξέλιξη των προγραμμάτων LEADER, καλύπτοντας πλέον όλη τη Δωρίδα και όχι αποσπασματικά συγκεκριμένους Καποδιστριακούς Δήμους π.χ. Τολοφώνας όπως προβλεπόταν στους Κανονισμούς της Ευρ. Ένωσης για τη Δωρίδα στην προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Η βέλτιστη αξιοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας γίνεται μέσω του συνδυασμού του Μέτρου 19 του υπό έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής εφόσον συνδυαστεί με την αντίστοιχη Επενδυτική Προτεραιότητα του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και το αντίστοιχο Μέτρο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (υπό έγκριση), αυξάνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό για να καλυφθεί ολοκληρωμένα η Δωρίδα, από την ορεινή Δωρίδα μέχρι το παράκτιο μέτωπο.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει την συνδυαστική αξιοποίηση 4 Ταμείων της ΕΕ:

ΕΠΙΧ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
– ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)
– ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)
ΕΠΙΧ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 
– ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης)
ΕΠΙΧ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ
– ΕΤΘΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας & Αλιείας)

με χρηματοδοτική βαρύτητα κάθε Ταμείου ανάλογη του περιεχομένου, της περιοχής παρέμβασης και των Θεματικών Στόχων/Προτεραιοτήτων σε κάθε ενιαίο σχέδιο ΤΑΠΤοΚ.

Αυτός ο συνδυασμός είναι σύνθετος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης και θα χρειαστούμε την αρωγή και της Διαχειριστικής Αρχής.

Η Δωρίδα διαθέτει αναξιοποίητο πολιτιστικό απόθεμα και περιβαλλοντικό πλούτο και μέσω του CLLD/LEADER μπορεί να αναπτύξει ολοκληρωμένα την περιοχή.

Στόχος είναι να προβλεφθούν η αποκατάσταση μνημείων και αξιοθέατων της περιοχής (αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακά κτίσματα, κ.λπ.), δράσεις ολοκληρωμένου χαρακτήρα για πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα, νέες θέσεις εργασίας, βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, νέες καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, μικρού προϋπολογισμού έργα υποδομής πρόσβασης στα μνημεία (οδικά, πεζοπορικά μονοπάτια, σήμανση), κτίρια εξυπηρέτησης επισκεπτών (μικρά μουσεία, εκθετήρια), χώρους στάθμευσης, ενισχύσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις για βελτίωση των χώρων τους, δράσεις κατάρτισης των επιχειρηματιών και του προσωπικού τους, προβολή του αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος με παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα, ενίσχυση της τοπικής παραγωγής προϊόντων για την προώθησή τους στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, ενίσχυση τοπικών δρώμενων παραδοσιακού χαρακτήρα δικτυώσεις με άλλες συμπληρωματικές επιχειρηματικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες κ.λπ. Έτσι μόνο δύναται να αναβαθμιστεί το τοπικό οδικό δίκτυο μέσω ΕΣΠΑ.

Η ανωτέρω προσέγγιση συνάδει απόλυτα με τα ευρήματα της Έρευνας της Δωρικής Αδελφότητας που παρουσιάστηκε στο 17ο Πανδωρικό Συνέδριο στο Διακόπι Δωρίδος (Ιούλιος 2013) για την ανάπτυξης της Δωρίδας που σκιαγραφείται μέσω της σύζευξης του Εναλλακτικού Τουρισμού & Πολιτισμού, την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και την μεταποίησή τους, με πόλους έλξης τη λίμνη του Μόρνου και τις νέες προοπτικές αξιοποίησης που διανοίχθηκαν πρόσφατα, τους ορεινούς όγκους, τις δαντελένιες παραλίες και τις νησίδες (Τριζόνια).

Για να συμμετάσχει η Δωρίδα στην πρωτοβουλία αυτή πρέπει άμεσα να ξεκινήσει το σχεδιασμό της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης που θα υποβάλει η διευρυμένη και αντιπροσωπευτική Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) (πρώην φορέας Διαχείρισης του LEADER, εν προκειμένω η ΑΝ.ΦΩ. ΑΕ), μέσα από διαδικασία ανοικτής διαβούλευσης.

Σύμφωνα με πρόσφατες οδηγίες του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, στις περιπτώσεις όπου οι ΟΤΔ αδυνατούν να υλοποιήσουν τα προβλεπόμενα σχέδια συνεργασίας, το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο (ΕΑΔ) είναι το αρμόδιο όργανο για τα παρακάτω:

- Διερεύνηση των δυνατοτήτων ένταξης της ΟΤΔ σε κάποιο άλλο σχήμα συνεργασίας.
- Διερεύνηση για την επιλογή νέου διατοπικού ή διακρατικού σχεδίου. Στις περιπτώσεις αυτές η προπαρασκευαστική φάση υλοποιείται από το ΕΑΔ το οποίο συγκεντρώνει τους εταίρους, προετοιμάζει το πλάνο συνεργασίας, αποτυπώνει τις ενέργειες του σχεδίου, καθώς και υποβοηθά τις ΟΤΔ για την υλοποίηση των ενεργειών που προβλέπονται στη φάση αυτή. Κατά την φάση της υλοποίησης του σχεδίου, και μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο, το ΕΑΔ υποβοηθά στην πραγματοποίηση των δράσεων του σχεδίου.

Η επιλογή, έγκριση και χρηματοδότηση των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης και των τοπικών ομάδων δράσης θα γίνει στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας, με κριτήρια που θα αφορούν ενδεικτικά 

- στην καταλληλότητα της τοπικής στρατηγικής, 
- στη συμβολή και στην επίτευξη των αποτελεσμάτων του Προγράμματος, 
- στην οικονομική και διαχειριστική επάρκεια του φορέα

Η αξιολόγηση και έγκριση των προτάσεων για την δημιουργία ΤΑΠΤοΚ δίνεται από Επιτροπή που αποτελείται από στελέχη του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας έχει πρώτη καταληκτική ημερομηνία την 23.05.2016, δηλαδή σε 1 έτος. 

Ο χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος αν αναλογιστούμε τις υψηλές απαιτήσεις σχεδιασμού του CLLD/LEADER και την ανταγωνιστική διαδικασία. Η διαδικασία προετοιμασίας για την υποβολή πρότασης προβλέπει απαραίτητα την κατάρτιση Στρατηγικής Μελέτης και συμμετοχικές διαδικασίες Ανοικτής Διαβούλευσης (bottom-up approach).

Με την παρούσα πρόταση εκτιμούμε ότι η Δωρική Αδελφότητα καταθέτει ένα ολοκληρωμένο Οδικό Χάρτη αναβίωσης και ανάπτυξης της Δωρίδας και της υπαίθρου της.

Παρακαλούμε πολύ για την αρωγή σας σε αυτό τον οραματικό στόχο που εμείς αποκαλούμε εμβληματικά «Δωρίδα 2021».

Το ΔΣ της Δωρικής Αδελφότητας και η Επιστημονική της Ομάδα, βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, του Δήμου Δωρίδας, της Αναπτυξιακής Φωκικής, (ΑΝ.ΦΩ) και θα συνεισφέρει, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας, για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προτάσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Δωρικής Αδελφότητας

Με Τιμή
Ο Πρόεδρος                                    Ο Γενικός Γραμματέας
Μπαλατσούρας Γιάννης                        Γρίβας Μιχαήλ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.