Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Νέα Σύνθεση Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και Απόφαση Πανελλαδικού Συμβουλίου για την Πολιτική Συγκυρία

Το Σάββατο 28/2 και την Κυριακή 1/3 συνεδρίασε το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, το οποίο αποφάσισε την στάση των Οικολόγων Πράσινων στη νέα συγκυρία. Επίσης, εξέλεξε ως μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας τον κ. Δαμιανό Ανδρέου, αντικαθιστώντας το μέλος των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει νέα καθήκοντα ως αν. Υπουργός Περιβάλλοντος. Η σύνθεση της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, αποτελείται από: την Χριστίνα Ευθυμιάτου (συντονίστρια), τον Φίλιππο Γκανούλη και την Δήμητρα Λυμπεροπούλου (συν-εκπρόσωποι Τύπου), τους Κώστα Λουκέρη, Κώστα Καλογράνη και Κώστα Παπακωνσταντίνου (μέλη), και Ζωή Βροντίση και Δαμιανό Ανδρέου (αναπλ. μέλη).



Ακολουθεί η απόφαση για την πολιτική συγκυρία:

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Αθήνα, 28/2-1/3/2015

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων θεωρεί ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup είναι σε σωστή κατεύθυνση, μιας και δίνει τον απαραίτητο χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να προετοιμαστεί κατάλληλα τόσο για το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας, όσο και γι’ αυτό της απομείωσης του ελληνικού εξωτερικού χρέους.

Θετικό σημείο είναι ότι για πρώτη φορά τέθηκε πολιτικά με επίσημο τρόπο το σοβαρό πρόβλημα της αναδιάρθρωσης των χρεών του “επίσημου” τομέα των δανειστών.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και το γεγονός ότι πυροδοτήθηκε μια συζήτηση στο σύνολο σχεδόν της Ευρώπης για τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής και το πρόβλημα του δημόσιου χρέους με σημεία αιχμής τη λιτότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας η αμφισβήτηση των εξωπραγματικών και εξοντωτικών πρωτογενών πλεονασμάτων αποτυπώθηκε με κάποιο τρόπο και εφόσον υλοποιηθεί θα είναι μια πρώτη ρωγμή στο αδιαπέραστο τείχος της καταστροφικής λιτότητας πέντε ετών.

Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε αντίξοες συνθήκες να αμφισβητήσει την κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, το οποίο μέχρι πρόσφατα φαινόταν άτρωτο. Σειρά έχει τώρα η κατάλληλη προετοιμασία και η δημιουργία ουσιαστικών συμμαχιών στο κοινωνικό, πολιτικό και διεθνές επίπεδο.

Το κατά πόσο όμως η συμφωνία ήταν επιτυχής θα κριθεί στο πεδίο της εφαρμογής της. Θα κριθεί από την ικανότητά της κυβέρνησης να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, την διαφθορά και τους ολιγάρχες του χρήματος και της διαπλοκής. Θα κριθεί από την αποφασιστικότητά της να πάρει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων προβλημάτων φτώχιας. Από την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση οξυμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων και ζητημάτων διαχείρισης των δημοσίων αγαθών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέσω της συμμετοχής μας στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη προσπάθεια αύτη μέσα από πρωτοβουλίες και προτάσεις.

Προεκλογικά συμφωνήσαμε προγραμματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία αυτή αποκρυσταλλώθηκε σε 22 σημεία.  Μετά τις εκλογές ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του  πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να συνδιαμορφώσουμε ως κόμμα την περιβαλλοντική πολιτική μέσω της ανάληψης της θέσης του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Γιάννη Τσιρώνη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς οικολογική προσέγγιση δε γίνεται, θέλουμε την αλλαγή μοντέλου κι όχι κακέκτυπα που απαξιώνουν αξίες και προοπτικές. Η “Πράσινη Νέα Συμφωνία” (Green New Deal) προσφέρει όχι απλά μια πρόσκαιρη ή ευκαιριακή διέξοδο αλλά μια ουσιαστική εναλλακτική λύση.

Στα πλαίσια αυτά, το Πανελλαδικό Συμβούλιο καλεί τα μέλη και τους φίλους των Οικολόγων Πράσινων να ενεργοποιηθούν στην προσπάθεια του κόμματος να ανοιχτεί στην κοινωνία, και τους καλεί να εργαστούμε όλοι μαζί για το παρόν αλλά και το μέλλον της χώρας.

Αθήνα 1 Μαρτίου 2015

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.