Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Το γλέντι της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας

Μέσα σε οικογενειακό και ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Μικρασιατικό γλέντι – συνάντηση της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας την Κυριακή 27 Ιανουαρίου το μεσημέρι!!!

Με το νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο από τις πρόσφατες εκλογές στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους -  χωρίς διάθεση απολογισμού μιας και αυτά που έχει καταφέρει η Ένωση (ως κύριος και ουσιαστικός εκφραστής των Μικρασιατών της επαρχίας Θήβας) είναι πολλά  ενώνοντας  τους Μικρασιάτες 2ης, 3ης και 4ης γενιάς – τέθηκαν οι στόχοι για το 2013, μιας και τα μέλη είναι πλέον 834 και  οι ανάγκες μεγαλύτερες!!!

Με δεδομένη  την αισιοδοξία μας και την διάθεση  να δώσουμε στην νέα γενιά, την ελπίδα και το όραμα για κάτι καλύτερο, από αυτό που βρήκαμε εμείς, βάζουμε στόχους ανάπτυξης για την συνοικία και την πόλη μας.

Έτσι η Μικρασιατική Εστία (Ομήρου 1& Αγ. Ελένης 25) γίνεται Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης 1922 με εκθέματα αντικείμενα και ενθύμια που μας έχουν προσφέρει μέλη μας, φωτογραφίες από την δική μας Ελληνική Μικρασία αλλά και αντικείμενα και φωτογραφίες από την αρχική εγκατάσταση των Μικρασιατών στη Θήβα. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις (μικρό συνεδριακό) και προβολή οπτικό-ακουστικών μέσων για την ιστορία και των πολιτισμό των Μικρασιατών  γιατί  οι επισκέψεις από συλλόγους και σχολεία από όλη την Ελλάδα είναι συχνό γεγονός. 

Ο χώρος που παραχωρήθηκε το 2012 από το Δήμο στην οδό Σμύρνης (πρώην ιδιοκτησία Τσουρεκά) μετά την ανακαίνιση που είναι σε εξέλιξη γίνεται Μικρασιατικό Κέντρο Τεχνών (Θέατρο – Μουσική) και θα στεγάσει το θεατρικό εργαστήρι της Ένωσης και τις ανάγκες της Θηβαϊκής Σκηνής, και το μουσικό εργαστήρι που διδάσκονται μαθήματα σε Λαούτο, Ούτι, Κιθάρα, Μπουζούκι, Κρουστά.

Στο χώρο κοντά στην πλατεία του Συνοικισμού ιδιοκτησίας Αθηνάς Παπαγεωργίου με την διαμόρφωση που πραγματοποιείται θα λειτουργούν τα γραφεία της Ένωσης, το Αρχείο η δανειστική βιβλιοθήκη και τα μαθήματα βυζαντινής μουσικής.
Όλα αυτά με δεδομένη την λειτουργία των τμημάτων που συνεχίζονται όπως:

τα 4 χορευτικά τμήματα, η θεατρική ομάδα που ανεβαίνει σε λίγες μέρες στη σκηνή, η μεικτή χορωδία ενηλίκων και η παιδική χορωδία, το τμήμα  εθελοντών που συνεχίζει να στηρίζει δράσεις  για το καλό της πόλης και της περιοχής, το τμήμα γυναικών & παραδοσιακών συνταγών, και το τμήμα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Για όλους εμάς το κέντρο του ενδιαφέροντος μας είναι η νέα γενιά και το πώς θα μεταλαμπαδεύσουμε ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Είναι το μόνο που έχουμε ως κληρονομιά και οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανό και να το παραδώσουμε στα νιάτα.

Παράλληλα στην εκδήλωση τιμήθηκαν φίλοι και μέλη της Ε.Μ.Θ. που  στήριξαν τους καταστατικούς σκοπούς της και βοήθησαν με τον τρόπο τους την πολυπρόσωπη δράση του συλλόγου.

Τιμήθηκε για την προσφορά του στην Ε.Μ.Θ. ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γεν. Γραμματέας ΚΕΕΕ κος Παναγιώτης Αγνιάδης (με Μικρασιατική Καταγωγή) και ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της με ομόφωνη απόφαση Δ.Σ..

Τιμήθηκε το Επιμελητήριο Βοιωτίας για την συμμετοχή και βοήθεια στην επανέκδοση του Πρόχειρου Ληξιαρχικού Βιβλίου των Μικρασιατών που εγκαταστάθηκαν μετά το 1922 στη Θήβα και επανέκδωσε η Ε.Μ.Θ. Την τιμητική διάκριση με τα σύμβολα του συλλόγου παρέλαβε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Χρίστος Ξενάκης από την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας και φίλη του συλλόγου μας κα Φανή Παπαθωμά.

Ακολούθησε η βράβευση του Ευάγγελου & Κωνσταντίνου Καραμανώλη  από την 4η γενιά των Μικρασιατών που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση. Τα παιδιά προσέφεραν το μετάλλιο υψίστης προσφοράς που καθιερώνει το Δ.Σ. για μέλη και φίλους της Ε.Μ.Θ. που έχουν σημαντική συνεισφορά στο σύλλογο. Με ομόφωνη απόφαση του το Δ.Σ.τους ανακήρυξε επιτίμους προέδρους και συμβολικά τα δυο νεότερα μέλη του Δ.Σ. τους προσέφεραν τον Ιωνικό Κίονα (το σύμβολο μας) που φιλοτεχνήθηκε  για το σκοπό αυτό.

Μας χαροποίησε ιδιαίτερα ότι στο φετινό γλέντι συμμετείχαν και νέοι Μικρασιάτες επιστήμονες και νέες οικογένειες που φέρνουν κοντά μας  τα παιδιά τους.

Χαιρέτησε στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Θηβαίων κος Σπυρίδων Νικολάου, και παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Χατζησταμάτης, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. Αλέκος Στάικος και ο Αντιπρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε. Γιώργος Αλεβιζάκης.

Το γλέντι και ο χορός κράτησε μέχρι το βράδυ και ξεφύγαμε για λίγο έστω από την σκληρή πραγματικότητα χάρη στους καλλιτέχνες μουσικούς που κράτησαν το κέφι αμείωτο για πολλές ώρες.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους δασκάλους του μουσικού τμήματος

Άγγελο Κυριάκο (Λαούτο, Ταμπουράς) Χάρη Παπανικολάου (Κιθάρα-Ούτι-Τραγούδι) Σωτήρη Δρίτσα (Μπουζούκι – Τραγούδι)

τους μουσικούς  Χριστίνα Κατσέλη (Λύρα) Δημήτρη Ζαχαρή  (Κλαρίνο)
το μέλος μας Ξυνού-Κοβάνη Ελένη (Ακορντεόν)

και τους Αγησίλαο Πανουσάκη (Κρουστά) Σωτήρη Παπαναστασίου (Τραγούδι) που αφιλοκερδώς στηρίζουν την αγωνία μας να αναδείξουμε την παράδοση και την μουσική πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας.

Ευχαριστούμε το Οινοποιείο του Ανδρέα &Αργύρη Σώκου στις Ερυθρές για την προσφορά τους σε κρασί και το S/M Μαρινόπουλος (κατάστημα Μουσείου) για τα αναψυκτικά.

Eυχαριστούμε την εφημερίδα "Εν Δελφοίς" της περιφέρειας Στερεάς την ηλεκτρονική εφημερίδα ORXOMENOS-PRESS και το Δημοσιογράφο κο Λάμπρο Ρόδη, το δύκτιο mikrasiatis.gr που κάλυψαν δημοσιογραφικά το γλέντι μας.       

Ευχαριστούμε τους μόνιμους χορηγούς μας:

ΤΣΟΤΡΑΣ TRAVEL, Hygiene Service (Υπηρεσίες Υγιεινής) και όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο στηρίζουν και συμμετέχουν τους σκοπούς και τις δραστηριότητες της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας.

1 σχόλια:

  1. Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com
    Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα 2022 Έτος Προσφυγικής Μνήμης ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;
    Οι (έως τώρα) Μικρασιατικοί Σύλλογοι ζητούν το 2022 να ανακηρυχθεί:
    50 σύλλογοι ως -> Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού
    3 σύλλογοι -> Έτος Μικρασιατικού και Ανατολικοθρακιωτικου Ελληνισμού
    1 σύλλογος -> Μικρασιατών και Γενοκτονία τους
    1 σύλλογος -> Ελληνισμού της Ανατολής
    4 σύλλογοι -> Μικρασιατικής Μνήμης
    1 σύλλογος -> Έτος Ξεριζωμού Μικρασιατών 1922-2022
    1 σύλλογος -> Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    1 σύλλογος -> επετειακό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
    Περισσότερα εδώ: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας https://www.facebook.com/groups/299688290162971

    Και ακόμα είμαστε στην αρχή.
    Δεκάδες είναι οι σύλλογοι που έχοντας λάβει γνώση των γεγονότων μας ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν την πρόταση τους μετά από συζήτηση με το Δ.Σ. του συλλόγου τους.

    Η γεωγραφική κατανομή των συλλόγων από τους οποίους έχουμε μέχρι στιγμής τις προτάσεις τους:
    4 σύλλογοι από νησιά του Αιγαίου πελάγους
    8 σύλλογοι από Θράκη και Ανατολική Μακεδονία
    17 σύλλογοι από Κεντρική Μακεδονία
    3 σύλλογοι από Δυτική Μακεδονία
    1 σύλλογος από Θεσσαλία
    5 σύλλογοι από Στερεά Ελλάδα
    15 σύλλογοι από Αθήνα, Πειραιά, υπόλοιπο Αττικής
    6 σύλλογοι από Πελοπόννησο
    3 σύλλογοι από Κρήτη

    Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.
    Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
    Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.