Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Τι θα έκανες αν ήσουν Δήμαρχος για μία ημέρα;

Στα πλαίσια υλοποίησης των δράσεων που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας, μαθητές εκφράζουν τις απόψεις τους και τις ιδές τους, για το "τι θα έκαναν να ήταν Δήμαρχοι για μία ημέρα".


Το Γυμνάσιο Δομοκού συμμετέ/ει σε ένα διαγωνισμό σύντομης ιστορίας: Τι θα έκανες αν ήσουν δήμαργος για μια μέρα?
Μένω στο Δήμο Δομοκού, ένα μεγάλο δήμο με πολλά χωριά. Μεγαλώνοντας σ' αυτόν ζω τα προβλήματα τις περιοχής μου και σκέφτομαι αν ήμουν δήμαρχος για μια μέρα τι λύσεις θα μπορούσα να δώσω.

Το πρώτο πράγμα που θα έκανα σαν δήμαρχος θα ήταν να βάλω τα οικονομικά του δήμου σε μια σειρά ώστε τα χρήματα να αξιοποιηθούν σε παραγωγικά έργα για την περιοχή και τους δημότες.

Η καθημερινότητα του πολίτη είναι και θα είναι πάντα το κριτήριο για τον δήμαρχο. Γι' αυτό θα φρόντιζα για την καθαριότητα των δρόμων, των πλατειών, των πάρκων. Παράλληλα θα παρότρυνα και τους δημότες μου να αναλάβουν ατομικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θα φρόντιζα επίσης να διορθώνονται γρήγορα οι ζημιές στην ύδρευση, στο φωτισμό, στις παιδικές χαρές, στα δημόσια κτήρια. Κύριο μέλημα μου όμως θα είναι και τα παιδιά και οι έφηβοι τις περιοχής μου, γιατί τους θεωρώ το μέλλον της. Θα επιχειρούσα να κατασκευάσω περισσότερα πάρκα με πράσινο, ασφαλείς παιδικές χαρές αλλά και αθλητικούς χώρους ( γήπεδο ποδοσφαίρου) μέσα στην πόλη. Με λίγη προσπάθεια θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο αλλά και η Δημοτική βιβλιοθήκη του Δομοκού για τα οποία ξόδεψαν πολλά χρήματα αλλά ποτέ δεν λειτούργησαν. Αλλά και η κατασκευή ενός σύγχρονου ποδηλατοδρόμου θα ήταν μια ψυχαγωγική διέξοδος όχι μόνο για τους νέους αλλά για όλους τους συμπολίτες μου. Παράλληλα θα εξόπλιζα την ήδη φτιαγμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με εποπτικά μέσα για να μπορεί επιτέλους να αξιοποιηθεί από τα σχολεία αλλά και από την τοπική αρχή.
Έχω πολλά στο μυαλό μου να κάνω και να σκεφτώ και όλα τα παραπάνω δεν ολοκληρώνονται σε μια μέρα, αλλά όπως όλοι κάνουμε όνειρα έτσι και εγώ!!!
(Ευτυχία Μαγγέλα)

Ανεργία, οικονομική κρίση, ανασφάλιστοι άνθρωποι, μειώσεις μισθών. Περιορισμένοι οικονομικοί πόροι για τους δήμους, χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη εποχή να γίνει κανείς δήμαρχος!!! Αν όμως γινόμουν, έστω και μια μέρα ,θα προσπαθούσα να βελτιώσω την ζωή των ανθρώπων του δήμου μου.
Επειδή ο δήμος μου έχει περισσότερους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, θα είχα ως πρώτο στόχο να καλυτερεύσω την καθημερινότητα τους. Θα οργάνωνα χώρους αναψυχής όπου θα μπορούσαν να συγκεντρώνονται, να μιλάνε, να βλέπουν τηλεόραση, να παίζουν τάβλι, να συμμετέχουν σε χορευτικές ομάδες και χορωδίες.
Θα πίεζα επίσης την πολιτεία για την καλύτερη στελέχωση του κέντρου υγείας της περιοχής, για την καλύτερη περίθαλψη των ηλικιωμένων. Σίγουρα όμως πριν θα συζητούσα με τους κατοίκους όλων των χωριών του δήμου μου τα προβλήματα τους για να έχω μια προσωπική γνώση αυτών. Όμως δε θα αμελούσα και μια προσωπική επαφή με τους διευθυντές των σχολείων για τα προβλήματα και τις ελλείψεις τους (θέρμανση, επισκευές, εκδρομές).
Μάλλον όμως για να γίνουν όλες οι επιθυμίες μου χρειάζομαι ένα μαγικό ραβδάκι!!!
(Μαρία Κάσκου )
Πάντα ονειρευόμουν να αποκτήσω εξουσία έστω για μια μέρα. Αν γινόμουν λοιπόν δήμαρχος πρώτα απ' όλα θα ρωτούσα τον πρώην δήμαρχο να με ενημερώσει για όλα τα έργα που γίνονται και αυτά που σχεδιάζονται, αλλά και για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του δήμου. Θα καλούσα έκτατο Δημοτικό συμβούλιο για να επιλύσω όσα περισσότερα επίκαιρα θέματα μπορώ μέσα σε 24 ώρες έστω κι αν δε κοιμηθώ καθόλου!!! Επειδή το πρόβλημα της ανεργίας είναι μεγάλο, θα φρόντιζα να έρθω σε επαφή με τους ανέργους της περιοχής για να βρούμε μια λύση. Θεωρώ σημαντική την καθημερινή παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή, αν και αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα του μειωμένου προσωπικού. Η αστυνομία πρέπει να διευκολύνει και να προστατέψει τους πολίτες. Σημαντικό, παράπονο των δημοτών μου είναι τα αδέσποτα σκυλιά που ψάχνουν για τροφή και είναι επικίνδυνα για ασθένειες, θα απαιτήσω ευαισθησία από τους κατοίκους ώστε ,είτε να τα φροντίσουν οι ίδιοι είτε να τα περιθάλψουν στο πιο κοντινό κυνοκομείο. Θα ενημερώσω επίσης τους δημότες μου για την αξία την ανακύκλωση και την καθαριότητας. Ξαφνικά συνειδητοποιώ, ότι μια μέρα δεν είναι αρκετή για να κάνει κάποιος πολλά πράγματα. Σίγουρα ο Δήμαρχος Δομοκού έχει πολλές ευθύνες, τώρα το κατάλαβα!!!
(Γιάννης Παπουτσής )

Είμαστε 3 συμμαθήτριες στο Γυμνάσιο Δομοκού με καταγωγή από την Αλβανία. Θεωρούμε όμως την Ελλάδα πατρίδα μας, πονάμε το δήμο Δομοκού και βλέπουμε τα προβλήματα του.

Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι αν γινόμασταν ο πρώτος άρχοντας του δήμου για μια μέρα θα δίναμε περισσότερη προσοχή στους μετανάστες που είναι νόμιμοι στην Ελλάδα, εργάζονται και προσφέρουν και αυτοί και οι οικογένειες τους στον τόπο που ζούνε. Θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα τους, γιατί είναι και αυτοί άνθρωποι που ήρθαν στην χώρα αυτή για καλύτερη ζωή.

Επίσης θα προσπαθούσαμε να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι στο δήμο, να δημιουργηθεί ένα μικρό μουσείο με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μας αλλά και λαογραφικό μουσείο, καθώς τα περισσότερα σπίτια του δήμου διαθέτουν άφθονα αντικείμενα του παρελθόντος που θα άξιζε να εκτεθούν. Επιπλέον απαραίτητες κρίνουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες και θα είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες. Αλλά και η προβολή κινηματογραφικών έργων στο θεατράκι της πλατείας θα ήταν η καλύτερη ψυχαγωγία για τους κατοίκους.

Ας ακούσει τουλάχιστον ο πραγματικός δήμαρχος τα σχέδια μας και ας τα πραγματοποιήσει!!!
(Στεφανία Κασεμάι, Αντέλα Ζέκα , Σιντορέλα Ζέκα)
Για μια μέρα δήμαρχος θα έκανα τα πάντα για να δω χαρούμενα πρόσωπα στο δρόμο, αφού οι άνθρωποι σήμερα περπατούν σκεφτικοί σκυθρωποί, γεμάτοι άγχος για το αύριο. Θα έκανα καλύτερα σχολεία, μεγαλύτερα πάρκα και αθλητικούς χώρους, μεγάλα πεζοδρόμια, δημοτικό πάρκινγκ, ανεμογεννήτριες για σεβασμό στο περιβάλλον, ξενώνες για τους επισκέπτες, θα έφτιαχνα το σύστημα ύδρευσης για να έχουμε πόσιμο νερό, σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο. Στοχεύω σ' ένα δήμο καθαρό, όμορφο, όπου οι κάτοικοι του θα διοχετεύουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μέσω ενώσεων και συνεταιρισμών, τονώνοντας οικονομικά τους αγρότες - παραγωγούς.

Σίγουρα όμως όλα τα παραπάνω δεν εξαρτώνται μόνο από την βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και από την κεντρική εξουσία!
( Σπύρος Γκαρέλης, Ηλίας Αντωνίου )


ΟΜΒΡΙΑΚΗ 16-10-2012
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΜΒΡΙΑΚΗΣ
         ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ


 Ο άνθρωπος από τη στιγμή που συγκρότησε κοινωνίες, θέσπισε και το θεσμό του «Άρχειν και Άρχεσθαι». Το να υπηρετείς το κοινωνικό σύνολο δεν είναι εύκολο. Παρόλα αυτά ο κάθε ενεργός πολίτης εύκολα χρησιμοποιεί τη φράση: «Αν ήμουν Δήμαρχος για μία μέρα …» 

Ο υπογράφων, ορμώμενος από ανάλογη ερώτηση που δέχτηκα στα πλαίσια του σχολείου, αν είχα αυτή την τιμητική και ταυτόχρονα υπεύθυνη θέση, θα μεριμνούσα για τα παρακάτω:

Να τηρείται η  καθαριότητα. Να γίνονται εκδηλώσεις πολιτιστικές, όπως εκθέσεις βιβλίου, προγράμματα για ανακύκλωση. Να ιδρυθούν ΚΑΠΗ, σχολεία για άτομα με ειδικές ανάγκες και να εφοδιαστούμε με ράμπες, σηματοδότες για τυφλούς. Να γίνει αναδάσωση και βελτίωση χώρων με πράσινο. Να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι καθώς και τα μνημεία. Να υπάρξει Δημοτική Αστυνομία. Δημιουργία και διατήρηση του οδικού δικτύου, συντήρηση των συστημάτων ύδρευσης. Να δημιουργηθεί αποχετευτικό σύστημα και επισκέψιμο Λαογραφικό Μουσείο, με στόχο την προβολή της τοπικής παράδοσης. Μονοπάτια για πεζοπορία και ποδηλασία. Δημιουργία θέσεων εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Να υπάρξει διάθεση από τη Δημοτική αρχή να αφουγκραστεί τα εκάστοτε προβλήματα.

Οι προτάσεις ίσως είναι δύσκολο να υλοποιηθούν όλες σε μία εποχή, κρίσιμη οικονομικά, όπως η σημερινή, αλλά η αισιοδοξία και τα όνειρα των νέων ανθρώπων, πάντα αποτελούν την αφετηρία μιας Δημιουργικής Αναγέννησης.


Σας Ευχαριστώ Θερμά που με ακούσατε.
Ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου Ομβριακής
Βασίλης Κεραμύδας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.